Forkølelsessår

Forkølelsessår – Hvad er det

Herpes labialis, som det også kaldes er forkølelsessår. Såret er på ingen måder farlig. Årsagen til sygdommen er en simpel virus, som lægevidenskaben kalder Herpes simplex virus. Så det er virussen, der giver dig såret. Et forkølelsessår kan beskrives ved at små væske – bobler er hævet på rød hud eller slimhinden. Området der er ramt af virussen, vil blive øm og smertende. Typisk kommer virussen omkring mund og læber – men den kan altså også komme på kønsdelene.

Virussen angriber overhudens celler også dannes der væskefyldte blærer. Virussen bevæger sig så senere ind til nervernes rødder. Hvis man har svækket immunforsvar, som man jo ofte har under en forkølelse, så har man større risiko for at virussen bliver aktiv i kroppen og man får et forkølelsessår. Tænker du på om denne virus kan smitte? Bør man holde sig langt fra folk, der har forkølelsessår? Det korte svar er, ja. Virussen kan smitte. Men det er ikke sådan at, hvis man sidder i samme stue, at virussen så flyver mod dig – også bum! Nu er du også smittet og er syg. Der skal mere til. For eksempel et lille og helt uskyldigt kys eller noget der er knap så uskyldigt – nemlig sex. Altså kun ved tæt intim kontakt kan virussen smitte – enten et kys eller sex.

Hvordan føles det så, at have et forkølelsessår?

Hvis man aldrig før har haft et forkølelsessår og ikke rigtig ved hvad det er, så kan det også være svært at se efter symptomerne på en selv. Det allervigtigste  er at man jævnligt husker at vaske hænder, hvis man har et forkølelsessår, så man ikke smitter andre steder på kroppen.

Hos børn kan virussen vise sig som mundhulebetændelse og kan skyldes hel almen utilpashed og feber. For voksne sker der noget andet, det første forkølelsessår viser sig nemlig en til tre uger – efter man er blevet smittet. Forkølelsessår forsvinder også helt spontant. Så mange kræfter skal man ikke bruge på det.

For at undgå at virussen spreder sig på kroppen eller for at undgå smitte på andre, bør man oftere vaske hænder – især efter berøring af læberne. Hvis skaden er sket og man har fået det forkølelsessår, så er det en rigtig god ide  at IKKE røre ved det. således ved smitte faren minimeres og dit sår vil heller ikke længere have risiko for at få bakterier.

For at styrke kroppens immunforsvar anbefales der varieret kost, regelmæssig motion og tilstrækkelig søvn. Alt dette anbefales fordi det kan styrke kroppens immunforsvar.

Det er aldrig sjovt at blive ramt af en mindre eller større virus, der faktisk gør skade på en. Selvom forkølelsessår er noget der i sig selv ikke er livstruende – så er den stadig irriterende. Derfor er det en god ide at passer på sig selv og de bedste man har omkring sig. Det sker ikke så ofte, men hvis det sjældne skulle ske, hvis skrækscenariet skulle ske, så ville man få virussen i øjet. Så skal man være ekstra forsigtig, især i trafikken, fordi det kan påvirke dit syn – det vil give en nedsat syn, forhåbentligt midlertidigt.

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.


*