nye dæk

Gode råd til køb af vinterdæk

Det er stadig – en slags – sommer i Danmark, og selvom varmen har været en sjælden gæst i år, er det nok de færreste der allerede er begyndt at tænke på vinterdæk. Ikke desto mindre vil jeg i det følgende argumentere for, at det sagtens kan betale sig at være i god tid med at give din bil ny vintergarderobe.

Hellere for tidligt end for sent

Årstiderne her til lands kan nogle gange godt være en anelse forvirrende; snefygning i april, 25 grader i oktober… Andre gange kan vejret virke helt skizofrent, når det f.eks. skifter fra lettere snestorm til milde sommertemperaturer inden for ganske kort tid. Det kan altså godt være lidt vanskeligt at regne ud, hvornår det er på tide at skifte fra sommerdæk til vinterdæk. En uofficiel regel lyder, at det er bedre at skifte for tidligt end for sent. Vinterdæk klarer sig bedre på en sommervej, end sommerdæk på en sne- og isglat vej. Og der er ikke noget værre end at blive taget på sengen, og sidde fast i en snedrive, fordi man blev ved med at udskyde dæk-skiftet fordi der ikke lige var udsigt til sne. En mere officiel huskeregel lyder, at der bør skiftes til vinterdæk, når temperaturerne har bevæget sig ned på syv grader eller koldere.

Kan de gamle vinterdæk klare en sæson mere?

I mange tilfælde kan dine gamle vinterdæk sagtens klare en tur mere på de danske vinterveje. Dog skal du være opmærksom at vinterdæk godt kan blive for gamle, så har dine gamle vinterdæk mere end 10 år på bagen, skal de under alle omstændigheder skiftes ud, da gummimaterialet, som dækket produceres med, bliver nedbrudt over tid. Er dine dæk yngre end 10 sæsoner, kan de i princippet sagtens bruges igen, dog skal dækmønsteret være mindst 1,6 mm. dybt. Er du i tvivl om hvor gamle dine dæk er, kan du selv tjekke det. På siden af dækket står der nemlig altid CLM efterfulgt af 4 tal. Står der f.eks. CML0212, betyder det, at dækket er produceret i uge 2 i år 2012. Ligeledes kan du også selv tjekke mønsterdybden. Det gør du ved at tage en mønt, f.eks. en 2-krone, og stikke den ned i rillerne. Herefter kan du måle, hvor langt ned mønten synker. Selvom minimumsgrænsen hedder 1,6 mm., anbefales det at bruge vinterdæk med en dybde på mindst 3 mm.

Køb nye vinterdæk i god tid

Hvis dine dæk enten er for gamle eller for nedslidte til at tage en tørn mere, er der ikke andet for end at investere i et sæt nye. I hvert fald, hvis du påtænker at bruge bilen i vintermånederne. Som med alt andet, stiger prisen på vinterdæk også i takt med efterspørgslen. Derfor kan det, bogstaveligt talt, godt betale sig at være tidligt ude. På den måde undgår du også risikoen for udsolgte varer og tomme lagre hos forhandlerne, eller at der er kø og lang ventetid for at få dem monteret. Du kan læse mere om vinterkørsel og regler for brug af vinterdæk her.

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.


*