A-kasse

Sådan finder du den rette A-kasse

At finde den helt rigtige A-kasse er ikke et spørgsmål om at finde den A-kasse der udbetaler flest dagpenge – modsat mange andre instanser, er der nemlig ingen forskel mellem A-kassernes kerneydelse, da dagpenge udbetales af staten, og raterne derfor er ens for alle A-kasser.

Uanset hvilken A-kasse man som privatperson vælger at melde sig ind, er man altså sikret sin dagpengeret. Det vigtigste ved valg af A-kasse er derfor i sidste ende ikke hvilken A-kasse man vælger, men at man tager valget i det hele taget, og tilknytter sig en A-kasse mens man stadig er i arbejde.

Hvad er en A-kasse?

A-kasser er de instanser der står for udbetaling af dagpenge, men varetager eksempelvis også feriedagpenge, orlovsydelse til børnepasning og eventuel efterløn. At være medlem af en A-kasse er derfor en økonomisk sikring, der træder i kraft, hvis man nogensinde skulle være så uheldig at blive arbejdsløs.
Hvor meget man får udbetalt i dagpenge afhænger af en række forskellige faktorer, såsom måden hvorpå man er forsikret, hvilket lønniveau man befandt sig på inden man blev arbejdsløs, og hvad taksten for dagpenge er det pågældende år; Man kan dog altid med dagpenge forvente at ens budget ikke vil ændre sig drastisk.  Du kan læse lidt om det her faktisk.

Det eneste alternativ til dagpenge fra en A-kasse, når man står som arbejdsløs uden andre muligheder for indkomst, er kontanthjælp, men denne “gode” fra staten er af gode årsager ikke en tiltrækkende option: Har du mere end 10.000 kroner i banken, eller ejer du en bil, campingvogn eller aktier der sammenlagt med din ”formue” overstiger 10.000, kræver staten at du overlever på disse indtil din formue er under 10.000 kr. Det samme gælder, hvis din ægtefælle har arbejde, eller hvis vedkommende du bor hos har nogen form for indtjening. Det er derfor altid en god ide at være medlem af en A-kasse, og derved være garanteret 2 års dagpengeret, som kan sikre at du under arbejdsløshedsperioden stadig kan få hverdagen til at hænge sammen, og have penge nok til sodavand og popcorn fredag aften.

Hvad koster det at være medlem af en A-kasse?

Når man melder sig ind i en A-kasse er der, lige som alt andet, et prisaspekt der i sig selv betyder en del, når man endnu er ved at sammenligne de forskellige A-kasser, og endnu befinder sig i beslutningsprocessen. A-kasser har et kontingent, der for det meste rangerer indenfor 450 til 500 kroner.

Dette skyldes at A-kasser har et grundsats fastlagt af kommunerne, og at A-kasserne derfor udover dette gebyr udelukkende må opkræve hvad de selv mener er et hensigtsmæssigt administrationsgebyr.

En forskel på 50 kr. virker muligvis ikke som meget, men forskellen mellem A-kassernes priser kan betyde en ganske god besparelse på årsbasis, hvilket for nogle familier og enlige kan være et betydeligt årsbeløb.

Når man har besluttet hvad man er villig til at betale for sin A-kasses services, er det yderligere vigtigt at undersøge hvilken A-kasse, der vil passe bedst til ens livssituation.

Mange vælger A-kasse ud fra hvilken fagforening de i forvejen tilhører, eller vælger en A-kasse der har speciel erfaring med arbejdere indenfor deres eget fag, således at A-kassen kan giver specifik og vejledning tilpasset ens egne kompetencer når man igen søger mod jobmarkedet.

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.


*