Unge og økonomi

Unge og økonomi – et til tider svært forhold

Når man er ung, kan det være svært at forholde sig til det med økonomi, hvis ikke man har lært noget om det hjemmefra. Hvilket alle bestemt ikke gør. Det kan være en jungle af tal og uoverskueligt at lære alle de nye udtryk, der hører med, når det handler om lige netop ens økonomi og alle de ting, man her skal tænke på. Derfor kunne de fleste nok også have brugt og haft gavn af et fag i folkeskolen omhandlende lige netop økonomi. Om ikke andet et fag, der lærte de unge at lave budget og holde styr på sine penge.

For hører man først om alt dette, når det er en bankrådgiver, man taler med, så kan det ærlig talt virke så overskueligt, at man helt opgiver at finde rundt i det. Derfor kan det være rart som ung at have en vejledning i et sprog, man forstår hvor det helt basale tillæres, så at det bliver nemmere at flyve fra reden, den dag det sker. Eller så får man et chok den dag, man står første gang og ser, hvor mange penge på ens konto, der forsvinder til praktiske ting og faste regninger. Det er nemlig en hel del og altså er det en kæmpe opgave at få pengene til at række og lære, hvordan man gør det bedst.

Pengene er knap for unge og deres økonomi

Det er ikke mange penge de unge står med de første mange år, for de flestes vedkommende ikke mere end en SU, som mere eller mindre lige nøjagtigt dækker over huslejen og øvrige faste. Sådan føles det i hvert fald. Hvilket gør at mange må sidde og spise pasta med pesto dag efter dag, måske lige med ketchup som afveksling. For ikke at nævne den uge sidst på måneden, hvor man seriøst kan blive bange for om man overhovedet har flere penge til mad. Eller om det er en tur hjem til mor og far. Igen så er det noget, der kan lade sig gøre at få til at hænge sammen, det handler blot om, at have lært det, hvilket altså er vigtigt og helt grundlæggende, når det handler om unge og økonomi.

Dog så skal der nok være penge til det hele, selvom pengene er knappe for unge og deres økonomi. Det hele handler om prioritering og planlægning. Det er måske ikke alle, der er lige gode til dette, men heldigvis så findes der mage måder at gøre dette på, så at det kører mere eller mindre af sig selv. Man kan lave aftaler med banken om en budgetkonto og en opsparingskonto. Eller man kunne lave et kuvertsystem til at holde styr på, hvor mange penge man må bruge på mad og diverse. Mulighederne er mange og kan altså laves ud fra, hvem man er.

Økonomi er mere simpelt end mange unge går og tror

Det med økonomi er faktisk mere simpelt end mange unge måske lige går og tror. For det er bare at sætte sig ned med lommeregneren og så trække udgifter fra indtægter og se hvad differencen er. Er der plus, så er der mere eller mindre fri leg for resten af pengene. Er der minus, så skal man have lavet nogle ændringer. Står det helt slemt til, så kan det være at man bliver nødsaget til at finde et studiejob. Dette vil også være ud fra hvilke vaner man har og hvilke vaner, man gerne vil bibeholde.

For vil man gerne kunne shoppe og gå på cafe som ung på SU, så kræver det en indsats fra egen side ved at tage et studiejob. Det handler altså om at tage ansvar. Man skal have sig et overblik, hvilket er noget de fleste unge kæmper med og egentlig gerne vil have styr på. Altså kunne det hjælpe mange, hvis muligheden for hjælp hertil kom, hvis ikke fra forældre, så allerede i folkeskolen. For har man aldrig lært andet end bare at bruge penge, så kan det være svært at forstå, at pengene også slipper op og at der heraf er en konsekvens. Hvilket kan gøre at det med økonomien bliver uoverskueligt. Men det er slet ikke så svært, hvis altså bare man lige får sat sig ned med det.

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.


*